BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »
Bine ati venit in universul binar criptic si mistic al informaticii si problemelor ei. Pasiti cu incredere!

Teorie Structuri

Evolutia tehnicilor de programare determina realizarea unor produse program caracterizate prin complexitate ridicata si prin consumuri de resurse reduse.

Activitatea programului devine odata cu eliminarile restrictiilor impuse de sistemele de calcul o activitate de alocare si nivelare a resurselor software.

Dintr-o multitudine de limbaje, medii de programare si biblioteci de programe trebuie alese si asamblate acele componente care conduc la produse program performante. Pentru efectuarea unei alegeri corespunzatoare, resursele trebuie cunoscute în cele mai mici detalii.

Într-un context mai larg, structurile de date se constituie ca resurse la dispozitia programatorilor, care prin diversitate influenteaza hotarâtor calitatea programelor. Diferenta dintr-o aplicatie care este conceputa pentru a nu utiliza fisiere si aceeasi aplicatie care utilizeaza fisiere se reflecta la nivelul costurilor prin câstig sau pierdere, dupa cum solutia aleasa este sau nu adecvata.

Rezolvarea unei probleme începe cu definirea structurilor de date, continua cu utilizarea acestora si se încheie cu stocarea rezultatelor prelucrarii, tot sub forma unor structuri de date.

Studierea structurilor de date revine la clasificarea datelor, a operatiilor posibile cu fiecare tip de date, în asa fel încât realizarea si dezvoltarea programelor sa devina avantajoasa atât pentru programator cât si pentru utilizator.

Fiecarui tip de date si mod de structura îi corespund anumite situatii în care utilizarea conduce la timp de acces la informatie si la necesar de memorie, reduse.

Astfel, apar operatii de prelucrare suplimentare precum conversii, citiri si scrieri care micsoreaza viteza de obtinere a rezultatelor, conducând la cresterea costului prelucrarii.

Limbajele de programare în marea lor diversitate, se aseamana prin tipurile de date pe care programatorii le utilizeaza. Trecerea de la un limbaj la altul în conditiile cunoasterii caracteristicilor generale ale structurilor de date devine posibile, iar efortul cerut este minim.